• DOLAR 32.642
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2504.945
  • ...
Kurutmalıklar yaz aylarını aratmıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış aylarına hazırlık için sebzenin çok olduğu yaz aylarında ipe asılarak kurutulan biber, patlıcan, kabak, bamya ve acurlar vitrinlerdeki yerini aldı. Özellikle sebzeciliğin çok üretildiği yörelerde hazırlanan kurutmalık sebzeler kış mutfağının sebze ihtiyacına cevap veriyor. 

Fasulye, biber, patlıcan, kabak, acur ve bamya kurutulan başlıca sebzeler arasında yer alıyor. Köyde yaşayanların yanı sıra şehirlerde yaşayan birçok ailenin de balkonlarında kurutmalık sebze görmek mümkün. İmkânı olan birçok aile de yazın kuruttuğu sebzeleri satarak geçimini sağlıyor.

Günümüzde seralar aracılığıyla her ne kadar kışın da sebze üretiliyorsa da kurutmalık sebzeye olan talebi etkilemiyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Şanlıurfa’da da kurutmalık sebze satan işyerleri görmek mümkün. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri Balıklıgöl’e yakın bu çarşıdaki işyerlerinde iplere dizilmiş kurutmalık sebzeler yerini almış durumda. Özellikle bu kurutmalıkların arasında Urfa’ya has acı biberlerin yoğunlukta olması dikkat çekiyor.

Sekiz yıldır kurutmalık sebze sattığını ifade eden Davin Ruha,  “Bu biberler özellikle Antep’te yapılıyor. Maalesef şu an ilimizde bu yapılmıyor. Yedinci ve sekizinci aylar arasında tezgâhlarda alınan sebzeler kurutulup bağ yapılıp pazarlara indiriliyor. Pazara indirildiği zaman esnafa dağıtılıyor. Bu biber Şanlıurfa’da bu biberlere fazla rağbet yok.  Bu kurutmalıklar özellikle doğu ve batı illerinden gelenler tarafından alınıyor. Çünkü kurutmalıklar orada bulunmuyor.” dedi. (Osman Gülebak- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir