• DOLAR 32.328
  • EURO 35.151
  • ALTIN 2299.693
  • ...
SON DAKİKA
Pakistan Cemaat-i İslami: ‘Okula saldırıyı şiddetle kınıyoruz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / Doğruhaber

Pakistan Talibanı, Hayber-Pahtunhva eyaletinin başkenti Peşaver`de askeri bölgede bulunan bir okula saldırdı. 1000 civarında öğrenci ve öğretmenin bulunduğu okulda, 132`si çocuk 148 kişi hayatını kaybetti, 122 kişi yaralandı. 9 öğretmen ve okul müdürü de hayatını kaybedenler arasında. Olayın ardından Pakistan`da üç günlük yas ilan edildi. Olay, ülkede şimdiye kadarki en kanlı saldırılardan biri olarak kayıtlara geçti. Olayın ardından Türkiye`de de bir günlük yas ilan edilerek bayraklar yarıya indirildi. Taliban`ın Peşaver kentindeki okul saldırısını gazetemize değerlendiren Pakistan Cemaat-i İslami Genel Başkan Yardımcısı Abdülğaffar Aziz, saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyledi.

OKULDAKİ ÖĞRENCİLERİN ÇOĞUNLUĞU ASKER ÇOCUĞU

Saldırı sonrası okul civarına saldırganlara karşı operasyon başlatan ordu birlikleri ile Taliban üyeleri arasında çıkan çatışmada 9 Taliban üyesinin öldürüldüğü açıklandı. Taliban bu türden saldırıyı ilk defa yapıyor. Okuldaki öğrencilerin çoğunluğu asker çocuğu. Okul ilköğretim ve lise bölümlerini içeriyor. Öldürülen çocuklar için gece boyu dualar edildi, ordunun Pakistan Talibanı`yla mücadelede daha sıkı önlemler alması çağrıları yapıldı. Peşaver`de ise ordu kontrolündeki devlet okulu tamamen boşaltılırken, civarda askeri hareketlilik sürüyor.

‘HEDEFLERİ EN   FAZLA SAYIDA ÖĞRENCİ ÖLDÜRMEKTİ`

Pakistan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asif Selim Bacva, saldırganların hedefinin, en fazla sayıda öğrenciyi öldürmek olduğunu söyledi. Bacva, Peşaver kentindeki kolordu karargâhında yaptığı basın toplantısında, “Teröristler okula girdikten sonra oditoryumda yapılan töreni hedef alarak rastgele ateş ettiler. Teröristlerin hedefi çok sayıda öğrenci öldürmekti, rehin almak değil. Hiçbir talepte bulunmadılar.” dedi. Okulda kayıtlı öğrenci sayısının 1099 olduğunu belirten Bacva, 960 öğrencinin kurtarma operasyonu sırasında komandolar tarafından tahliye edildiğini söyledi.

‘ACILARIMIZI HİSSETMELERİNİ İSTİYORUZ`

Pakistan Talibanı`nın sözcüsü Muhammed Horasani, okul saldırısıyla ilgili yaptığı açıklamada ise “İntihar bombacılarımız okula girdi. Kendilerine çocuklara zarar vermemeleri konusunda talimat verildi.” dedi. Ancak Taliban sözcüsü, açıklamanın devamında, “Okulu hedef aldık çünkü ordu ailelerimizi hedef alıyordu, onların bizim acılarımızı hissetmelerini istiyoruz.” ifadeleri yer aldı.
Peşaver`e giden Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, olayla ilgili açıklamasında “Onlar benim çocuklarım ve kayıplar da benim.” ifadelerini kullandı.

CEMAAT-İ İSLAMİ: PAKİSTAN DÜŞMANLARININ KIŞKIRTTIĞI OLAYI ŞİDDETLE KINIYORUZ

Taliban`ın Peşaver kentindeki okul saldırısını gazetemize değerlendiren Pakistan Cemaat-i İslami Genel Başkan Yardımcısı Abdülğaffar Aziz, saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyledi. Cemaat-i İslami sözcüsü Aziz, “Biz, başta Cemaat-i İslami olmak üzere bütün İslami gruplar Peşaver`de toplanarak bu olayı şiddetle kınadık. Bunun İslam`ın ve Müslümanların imajına büyük zarar verdiğini düşünüyoruz. Ayrıca içeride ve dışarıda bulunan Pakistan düşmanlarının bu tür olayları kışkırttıklarına inanıyoruz.” diye konuştu.

Saldırı günü olan 16 Aralık`ın Bangladeş`in Pakistan`dan ayrılmasının yıldönümüne denk gelmesinin manidar olduğuna dikkat çeken Cemaat-i İslami Sözcüsü Aziz, “Dün Bangladeş`in Pakistan`dan ayrılma yıldönümüydü. Böyle bir zamanda böyle bir olayın olması tesadüf olamaz. Belli ki birileri bu acı günü Pakistanlılara hatırlatarak sanki Pakistan`ı daha da küçültme tehdidinde bulunuyor.” dedi.

Saldırı sonrası Pakistan`da üç günlük yas ilan edildiğini belirten Cemaat-i İslami Sözcüsü Aziz, kardeş ülke olarak gördükleri Türkiye`nin de bir günlük milli yas ilan ettiğini duyduklarını belirterek büyük bir memnuniyet duyduklarını sözlerine ekledi.

SALDIRI İLE İLGİLİ KINAMA MESAJLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerifi telefonla arayarak taziyelerini iletti. Başbakan Ahmet Davutoğlu Ankara`da yaptığı açıklamada üzüntüyle karşılanan saldırının ardından Türkiye`de bir günlük yas ilan edildiğini duyurdu. Afgan Taliban`ı da çocukların katledildiği saldırıyı kınadı. Örgütten yapılan açıklamada “Masum çocuk ve kadınların öldürülmesi İslam`ın temel ilkelerine aykırıdır” denildi. ABD Başkanı Barak Obama, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki-moon da, Pakistan Taliban`ının okula yönelik saldırını kınayan açıklamalar yaptı. 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir