• DOLAR 32.592
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2506.925
  • ...
"Tehcir ve Genocide" terimleri kasten karıştırılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geniş bir katılımla başlayan ve yoğun ilgi gören sempozyumun açılış konferansını Rotterdam İslam Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz yaptı.

Aynı zamanda Osmanlı Araştırmaları Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı da olan Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, öncelikle “tehcir” kelimesinin anlamını açıklayarak, tamamen İslam Hukukuna has terimler olan “tehcir ve celâ” kelimeleriyle “genocide ve holocaust” terimlerinin kasten birbirine karıştırıldığını belirtti.

Konuşmasında Tehcir’in aynı ülke topraklarındaki mecburi iskân anlamına geldiğinin altını çizen Akgündüz, “soykırım”  kelimesinin kesinlikle kabul edilemeyeceğini ifade etti.

Yurtdışı ve yurtiçinden başta akademisyenler olmak üzere, gazeteci ve araştırmacılardan oluşan 33 konuşmacının katıldığı sempozyumda; 1915 tarihli Tehcir Kararnamesi, Fransız İhtilali’nin Osmanlı Devletine Yansımaları, Balkanlarda Osmanlı’ya Karşı İsyanlar, Azınlık Okullarının Ermeni Milliyetçiliğine Etkisi,  Çıkan İsyanlara Karşı Osmanlı Devleti’nin İzlediği Politika, Sason Ermeni İsyanında Halil Yaşar ve Antranik Paşa Mücadelesi, Antep’te Ermeni İsyanı ve Protestan Misyonerler, Osmanlının Son Döneminde Kürt-Ermeni İlişkileri, Lise Ders Kitaplarında Ermeni Tehciri, Sırp İsyanı,  Karadağ İsyanı, Rum İsyanlarını hazırlayan itici güçler, Avrupa Devletlerinin Osmanlı Politikaları ve Yunan İsyanı, Musa Dağında Kırık Gün Romanı ve Ermeni Tehciri gibi konuları ele alınıp tartışıldı.

Sempozyum programı, Mardin’e düzenlenecek olan sosyal etkinliklerle sona erecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir