• DOLAR 32.576
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2429.519
  • ...
Kürdistan Bayrağı Günü açıklaması yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır merkezde, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından ilan edilen 17 Aralık Kürdistan Bayrağı Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenlendi. Kürdistan Gençlik Hareketi Derneği, Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR), Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Dicle Fırat Diyalog grubu ve Kürdistan Ulusal Gençliğinin katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasını topluluk adına Bahattin Altan okudu.

Kürt’lerin tarih boyunca 25’i aşkın devlet kurduğunu dile getiren Altan, Kürdistan Bayrağı’nın geçmişini ise şöyle aktardı: “Kürdistan Bayrağı’nın bugünkü biçimi, ilk defa, 1922-24 yıllarında Şeyh Mahmut Berzenci döneminde, Kürdistan Krallığı tarafından kullanılmıştır. 1927-30 yılları arasında Agiri Cumhuriyeti daha sonra 1946-47’de Maabad Kürt Cumhuriyetinde dalgalanan Kürdistan Bayrağı, günümüze kadar 5 defa değişime uğramıştır. 17 Aralık 1945’te Doğu Kürdistanı Maabad kentinde bir grup Kürt genci, Kürdistan Bayrağı’nı Maabad kentindeki, mahkeme binasına dikti.”

Kürdistan Bölge Parlamentosunun aldığı bir kararla,  11 Kasım 1999 gününü ‘Kürdistan Günü’ ilan ettiğini hatırlatan Altan, Kürdistan Bayrağı’nda bulunan kırmızı rengin devrimi, bağlılığı ve kararlılığı; beyaz rengin, barışı, eşitliği ve doğruluğu; yeşil rengin, yaşamı ve doğayı; sarı rengin ise aydınlığı temsil ettiğini söyledi. Altan, “21 saçaklı Mezopotamya Güneşi, Kürtlerin özgürlüğünü, tarihini ve kültürünü ifade eder. Biz Kürtler, başka ulusların değerlerine nasıl saygı duyuyorsak, başkalarının da Kürt Bayrağı’na ve değerlerine saygı duymalarını bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

Öte yandan, basın açıklaması esnasında bir kişinin Kobani ve Abdullah Öcalan lehine slogan atmasına topluluk tarafından tepki gösterilmesi dikkat çekti. (M. Sıddık Bilge-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir