• DOLAR 32.368
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Aksaray Üniversitesinde Mevlana konulu panel
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Mevlana’nın 741’inci Vuslat Yıldönümü münasebetiyle “Hazreti Mevlana ve Mevlevilik” konulu bir panel düzenledi.

Panelin açılışında konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Mevlana’nın Anadolu’nun manevi mimarlarından birisi olduğunu belirtti.

Filozoflukla Sufiliği harmanlayan Mevlana’nın özellikle Mesnevi ve Divan-ı Kebir isimli eserlerinin çok önemli olduğunu ifade eden Rektör Acar, “Bu iki eser felsefi ve sufi yorumlara açık, sezginin, ilhamın bilgiyle harmanlandığı ve hayat dersi sayılabilecek bir ummandır” dedi.

Mevlana’nın 13’üncü yüzyılda yaşadığını anımsatan Acar, “O yıllar Anadolu’da Selçukluların zayıfladığı, Moğol istilasının dört bir yanı kasıp kavurduğu, Bağdat Abbasi halifeliğinin düştüğü yıllardır ve İslam Dünyası’nın bugüne kadar yaşadığı en derin travmadır. Hâlâ o travmanın etkisini İslam Dünyası üzerinden tam olarak atabilmiş değildir. Mevlana’yı bugünün nesilleriyle tanıştırmak, onun derinliğinden, ilminden ve mistisizminden istifade ettirmek durumundayız. Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi çeşitli vesilelerle anlamalıyız ve bugünün gençlerine tanıtmalıyız.”şeklinde konuştu.

Panelde; Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Kolcu ile Yrd. Doç. Dr. Turgut Koçoğlu, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Korkut Çeçen ve Öğretim Görevlisi Abdülkadir Dağlar sunumlarını gerçekleştirdiler. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir