• DOLAR 32.346
  • EURO 35.128
  • ALTIN 2310.411
  • ...
Doğal deriden üretilen yemeni ayakkabılara yoğun ilgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihi kadar eski bir ayakkabı olan yemeni ayakkabının unutulmaya yüz tutulduğunu belirten Yemeni Ustası Ahmet Pektaş, “Yemenicilik sanatının Gaziantep`te babadan oğla geçen çok eski bir ata sanatı olduğunu, İslam kültürünün bir parçası olan yemeni ayakkabının altı yüz yıldır bu bölgede varlığını sürdürdüğünü ifade etti.

 Yemeni ayakkabının Türkiye`nin ve Gaziantep`in kültürlerinden olduğunu belirten Pektaş, “Yemeni tarihi çok eskilere dayanan bir ayakkabı türüdür. Tamamen elle yapılır. Beş çeşit deriden oluşmaktadır. Bizim gibi imalatını yapanlar, artık yavaş yavaş azalmaktadır. Artık bitmiş durumda olan bir meslektir. Yemeni Türkiye`nin de Gaziantep`inde kültürlerindedir. Yemeni ayakkabılar kültürümüz olduğu gibi sağlık açısından da faydalıdır. Ayaktaki mantara, teri çektiğinden dolayı iyi gelir. Cilt rahatsızlıklarına, ter ve koku olayına iyi gelir. Aynı zamanda ayaktaki egzamalara iyi gelir.  Yemenide kimyasal malzeme kullanılamaz. Onun için yemeni ayakkabılar insan sağlığına da iyidir. Vücudun elektriğini yere verir. Yemeni ayakkabılar sağlıklı ve uzun soluklu kullanılan bir ayakkabı türüdür.”dedi

Yemeni üretiminin azaldığına ve unutulma noktasına geldiğini belirten Pektaş, “25 yıldır yemeni ayakkabı üretimi yapıyorum. Tabi mesleğimiz artık unutulmak üzere. Bundan dolayı bizler  de yeni modellerin arayışı içerisindeyiz. Yerli vatandaşlarımız maalesef yemeniye gereken ilgiyi göstermiyor. Daha çok yabancı turistlerin dikkatini çekiyor. Yurt içinde ve yurt dışında yabancı turistler yemeniye çok büyük ilgi gösteriyor. Yemeniyi eskiden sadece yaşlılar ve köylüler alıyordu. Günümüzde ise yurt içinde ve yurt dışında yemeniyi benimseyip bu işin kültürünü öğrenmek isteyenler yemeni alıyor.  Yemeni ayakkabıların yanı sıra yemeni çanta üretimi de yapıyoruz. Ayrıca Çin malı diye bahsedilen deriler bu ürünlerde kullanılmaz. Yemenilerde doğal olan derileri kullanıyoruz. Küçükbaş ve büyükbaş bazı hayvanların derilerini kullanıyoruz. Yemeni ayakkabılarda tamamen bu tür derileri kullandığımız için kimyasal tehlike barındırmaz.”  ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir