• DOLAR 32.367
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.254
  • ...
Hindistanlı Müslümanlardan haber var...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ÖZCAN / DOĞRUHABER

Dünyanın ikinci büyük ülkesi Hindistan`da 1,2 milyar nüfusun yaklaşık 250 milyonu Müslüman. Birçok dine ev sahipliği yapan ülkede farklı etnik ve kültürlerden insanlar bir arada yaşıyor. Çoğunluğu Hindu olan ülkede nüfusça büyük ikinci din ise İslam. “Hindistanlı Müslümanların ülkede İslami, siyasi, sosyal açıdan durumu ne? İslami cemaatler ve İslami siyasi partilerin çalışmaları yeterli geliyor mu? Müslümanlara yönelik baskı var mı ve Müslümanların yönetim üzerinde herhangi bir etkiye sahipler mi?” gibi soruların cevabını araştırdık. Sorularımıza, Hindistanlı büyük İslam âlimi Ebu'l-Hasen En-Nedvi`nin torunu Yunus el Hüseyni cevap verdi. Geçtiğimiz günlerde vefat yıldönümü olan dedesi Ebu'l-Hasen En-Nedvi`yi de anlatmasını ve geride bıraktığı manevi mirasın ne olduğunu sorduğumuz Yunus el Hüseyni, Hindistanlı Müslümanlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte Ebu`l-Hasen En-Nedvi`nin torunu Yunus el Hüseyni`nin sorularımıza verdiği yanıtlar…

MÜSLÜMANLARIN ÜLKEDEKİ DURUMU İSTENEN SEVİYEDE DEĞİLDİR

Hindistan`da Müslümanların durumu nasıl, Hindistan yönetiminin Müslümanlara yönelik bir baskısı var mı?

Hindistan`da Müslümanların durumu ekonomik, siyasi, sosyal açıdan istenen seviyede değildir. Müslümanların bilinçlenmesi için görev ifa eden, önemli roller oynayan birçok ilim merkezi bulunsa da bunlar yeterli seviyede değildir. Hindistan`daki Müslümanlar bu merkezlerin hem sayı hem nitelik açısından bu merkezlerin daha da artırılmasına ihtiyaç duyuyor. Zira Müslümanların nüfusuna oranla bunların hem sayısı azdır hem de eğitim kalitesi düşüktür. Ayrıca Hindistan Müslümanları modern okulların açılmasına da ihtiyaç duymaktadır. Sadece klasik medreselerle yetinmemek gerekir. Bunun yanında çağdaş gelişmelere ayak uydurmalarını sağlayacak ve yeterli bilgi donanımını kazandıracak okullara da ihtiyaç duyuyor. Hindistan`da mevcut yönetimin, Müslümanlar üzerine doğrudan baskısı görünmüyor ancak özel bir siyasetle Müslümanların takip edildiği, gözetlendiği, denetlendiğini söyleyebiliriz. Yani Müslümanlar üzerinde doğrudan ya da açık bir tehdit söz konusu değil ama netice itibariyle Hint hükümeti, Müslümanları şanlı geçmişlerinden ve büyük medeniyete sahip olmalarından dolayı her zaman tehdit olarak görüyor ama bunu doğrudan yansıtmıyor.

MÜSLÜMANLARIN SAYISAL ÇOKLUĞUNA UYGUN SİYASAL ETKİYE SAHİP PARTİLERİ MAALESEF YOK

Müslümanların Hindistan siyasetinde etkisi nedir?

Müslümanların sayısal çokluğuna uygun siyasal çoğunluğu olan partileri maalesef yoktur. Çünkü tek çatı altında siyasi bir faaliyette bulunmuyorlar. Her grubun ayrı bir siyasi partisi bulunuyor. Cemaat-i İslamiye`nin, Bedrettin Ecmel`in, Hüveysilerin ve bunun yanında birçok irili ufaklı yapıların siyasi partisi vardır. Ancak ortak bir zeminde ve bir çatı altında buluşamadıklarından Hint siyasetinde bir ağırlıkları olmuyor. Nedvi ailesinden Şeyh Selman En Nedvi`nin Müslümanların siyasi partilerinin bir çatı altında toplanması konusunda özel bir gayreti vardır. Ayrıca Selman En Nedvi`nin, Hindistan`ın kast sisteminden dolayı haksızlığa uğrayan birçok Hint partisini de insani hizmetler temelinde birleştirme çabası söz konusudur. Bu çabaların olumlu neticeler vereceğini umuyoruz.

İSLAMİ CEMAATLERİN FAALİYETLERİ VE ETKİLERİ

İslami cemaatler, oluşumların Hindistan`da yeterli derecede İslami çalışmalarda bulunuyor mu?

Hindistan`da çok sayıda İslami Cemaat ve Hareket vardır. Bunların belli başlı olanları şunlardır: Davet ve Tebliğ Cemaati, Cemaat-i İslamiye, Hint Âlimler Cemiyeti, İslami Gençlik Cemiyeti… Bu hareketlerin her birinin ayrı bir yöntemi ve ayrı bir hedefi vardır. Her biri kendi programı çerçevesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Ancak her hareket kendi alanına odaklanıp diğer alanları ihmal ediyor.

Tebliğ ve Davet Cemaati, sayı ve etki bakımından Hindistan`da en güçlü cemaattir. Ancak bu hareketin siyasi ve hayır yardımları konusunda aynı etkiyi gösterdiğini söyleyemeyiz. Öte yandan Cemaat-i İslami sadece kendisini siyasete adamış durumda. Bunun dışındaki alanlarda faaliyeti yok. Yine Âlimler Cemiyeti, sadece eğitim sistemi ile ilgileniyor. İslami Gençlik Cemiyetine gelince o da sadece eğitim alanında faaliyetler yapıyor ve modern ilim ile klasik ilimi birleştirme çabası var.

BÜYÜK ÂLİM HASAN EN NEDEVİNİN BIRAKTIĞI MANEVİ MİRAS

Büyük âlim Seyyid Hasan En Nedvi başta Hindistan olarak İslam dünyasına ne gibi bir miras bıraktı? Siz torunu olarak üstadın vefatının yıldönümünde neler söyleyebilirsiniz?

Ebu`l Hasan En Nedvi İslam ümmeti için büyük bir şahsiyettir. İslam`a, Kur`an`a ve sünnete âşıktı. En Nedvi, İslam âlemine fikri açılımlar sağlayan, pratik çözümler öneren Avrupa medeniyetinin iç yüzünü ortaya çıkaran, insanların kalbinde Allan sevgisini ve İslam`ın yüce değerlerini yerleştiren büyük bir âlimdir. Hindistan, Arap İslam âleminden uzak olduğu halde En Nedvi son derece güzel Arapça konuşurdu. Şeyh En Nedvi`nin yazdığı önemli eserlerinden biri olan ‘Müslümanların gerilemesiyle dünya neler kaybetti` isimli eseri herkes tarafından okunmalıdır. Bu kitabı dünyada birçok dile tercüme edildi. Bu eserinde Nedvi, İslam`ın insanlığa kazandırdığı büyük kazanımları, değerleri tek tek belirttikten sonra bunun olmamasının insanlık için yol açacağı faciaları ortaya koyuyor. Bu eserinde Nedvi, batının İslam âlemine ihraç ettiği liberal, laik ve demokratik sistemlerin yol açtığı tahribatı gözler önüne seriyor.

İTTİHAT İÇİN İFRAT VE TEFRİTTEN UZAK VASAT ÇİZGİ ŞART

İslam dünyasının batıya karşı dik durabilmeleri ve Müslümanların ittihat içerisinde olabilmeleri için neler söyleyebilirsiniz?

Müslümanların birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve ihtilafları bir kenara bırakmaları elzemdir. İttihat için İslam ümmetinin süratle ifrat ve tefritten uzaklaşarak vasat çizgiye gelmesi gerekir. Çünkü bu ümmetin vasfı, vasat ümmet olmasıdır. Çünkü vasat çizgi ümmeti her türlü taassuptan ve aşırılıktan koruyacak mekanizmaya sahiptir.

Bize zaman ayırarak sorularımızı cevapladınız. Çok teşekkür ediyoruz…

Ben teşekkür ediyorum.

Bu haberler de ilginizi çekebilir