• DOLAR 32.467
  • EURO 34.52
  • ALTIN 2472.865
  • ...
Mahkeme, Ölümüne İşkence Yapan Gardiyanlara Beraat Verdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞÜKRÜ GÜNDÜZ / DOĞRUHABER

Gazetemizin 2 yıl önce ‘Bolu Cezaevinde Gardiyan Vahşeti’ manşetiyle gündeme getirdiği ve Cihan Yeşil adlı mahkûmun 11 gardiyan tarafından öldüresiye darp edildiği dava sonuçlandı. Bolu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın sonucunda mahkeme heyeti, işkence yapan 11 gardiyan hakkında beraat kararı verirken işkenceye uğrayan Cihan Yeşil adlı mahkûma 1 Yıl 6 Ay hapis ve yaklaşık 7 bin lira para cezası verdi.

CUMHURBAŞKANI VE BAŞBAKANIN ANLATTIĞI HUKUK UYGULANMIYOR
Karara tepki gösteren Cihan Yeşil’in kardeşi Özgür Yeşil, “Bu yapılan büyük bir haksızlıktır. Allah hakkımızı bırakmasın. Sesimizi duyurmak için birçok yere başvurduk. Ama sesimizi duyan olmadı. Ben Başbakan ve Cumhurbaşkanına seslenmek istiyorum. Hep haktan hukuktan bahsediyorsunuz, ama bahsettiğiniz hukuk uygulanmıyor. Parası olana ve arkasında adamı olana hukuk uygulanıyor. Onların bu açıklamaları bizim için hiçbir şey ifade etmiyor. Ergenekon ve Balyozcular serbest bırakılırken abim ve İslami davalardan haksız ve hukuksuz bir şekilde cezalandırılanlar ise cezaevinde tutulmaya devam ediyor. Bu bir çifte standarttır. Büyük bir haksızlığa uğradık. Abim şu anda Tekirdağ’da cezaevinde tutuluyor. Annem yaşlı ve hasta olduğu için ziyaretine bile gidemiyor. Bu bir zulümdür. Bize yapılan bu zulme sessiz kalınıyor ve görmezden geliniyor” diye konuştu.

MAHKEME İŞKENCEYİ ÖRTBAS ETTİ
“Cihan Yeşil olayı cezaevlerinin mahpuslar açısından ne tür mekânlar haline geldiğini göstermesinin yanında özellikle etkili sivil denetimin olmamasının yol açtığı mağduriyeti göstermesi açısından da manidardır” diyen Mazlumder Cezaevi Komisyonu Başkanı ve İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Kaya Kartal, “Bir mahpusun işkence görmediğinin ispat yükü devlete ait olmasına rağmen Cihan Yeşilin sağlık raporu ve vücudundaki darp cebir izlerine rağmen mahkeme şüphelileri aklamıştır. Devlet cezaevinin her alanını kameralarla izlemesine rağmen bu tür işkence iddialarının olduğu vakaların kamera kayıtları ne hikmetse bulunamamaktadır. Üstelik mahkeme kararında suçun varlığının mahkemece de kabul edildiği ancak bu suçu işleyenler noktasında ispat sorunu dolayısıyla sanık gardiyanların beraat ettirildiği anlaşılmaktadır. Oysa açıktır ki ortada bu kadar ciddi bir suç varsa bunun faillerini bulmak mağdurun görevi değildir” dedi.

KARAR BİR HUKUK SKANDALIDIR
Kararın tam bir hukuk skandalı olduğunu ifade eden Kartal, “Mahkemece sanık gardiyanlar suçun failleri oldukları ispat edilemediğinden beraat ettirilmişlerse de Cihan Yeşil hakkında görevli memura mukavemetten ceza verilmesi ise bir başka hukuk skandalıdır. Mahkeme bu kararla aslında açıkça işkence iddialarının faillerini de göstermesine rağmen kendi içinde çelişkiye düşmüştür. Yaşanan vakaların ve bu tür iddiaların son olmayacağının bilincinde olarak bu skandallara son vermek için cezaevleri gibi kapalı mekânların bir an önce sivil denetime açılmasının zaruri olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

MAHKEME İŞKENCEYİ KABUL EDİP GARDİYANLARA BERAAT VERDİ
Mahkemenin verdiği kararda “İnfaz koruma personelinin zor kullanma yetkilerinin sınırı aşmak suretiyle Cihan Yeşil’e kasten yaralama eyleminde bulundukları” açıkça ifade edilmesine rağmen gardiyanlara beraat veriliyor. Ayrıca yine karar duruşmasında Cihan Yeşil’in de maruz kaldığı işkence, doktor raporuyla tespit edilmesine rağmen mahkeme bu raporu kabul etmedi. Mahkeme “Görevli memur, sanıkların görev gereklerini aşarak sanığa müdahalede bulundukları ve darp ettiklerine dair müsnet işkence yapma ve zor kullanma yetkisinin aşılması suretiyle yaralama suçlarını işlediklerine dair mahkûmiyetlerine yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin delil elde edilemediğinden atılı suçlardan ayrı ayrı beraatlerine” şeklinde karar vererek bir hukuk skandalına imza attı. Bu kararla adeta işkence yapan gardiyanlara, işkence yapabilirsiniz kimse size hesap soramaz deniliyor.

CEZAEVİ MÜDÜRÜ İŞKENCEYİ ‘GEREKEN YAPILDI’ ŞEKLİNDE SAVUNMUŞTU
‘Bolu Cezaevinde Gardiyan Vahşeti’ manşetimizde “Cihan Yeşil ile görüşen avukatlar daha sonra cezaevi müdürüyle görüşmek istedi. Önce görüşme talebini geri çeviren cezaevi müdürü, avukatların ısrarı sonrasında görüşmeyi kabul etti. Olayı cezaevi müdürüne soran avukatlar insanlık dışı bir cevapla karşılaştı. Cezaevi müdürü, Cihan Yeşil’in problemli bir mahkûm olduğunu, usul ve hukuk çerçevesinde gereğinin yapıldığını söyleyerek adeta yapılan işkenceyi hem doğruladı hem de savundu”

MAHKEME KARARI HABERİMİZİ DOĞRULADI!
“Savcılık İşkenceyi Örtbas Etmeye Mi Çalışıyor?” manşetimizde olduğu gibi mahkeme sonuçlandı. “Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Cihan Yeşil ile ilgili hazırladığı iddianamede doktor raporu olmasına rağmen Cihan Yeşil’in işkenceye uğramadığını ileri sürdü. Hazırlanan iddianame ise akıllara durgunluk veren cinsten! İşkence vahşeti görmezden gelinerek Cihan Yeşil’in kendi kendisine zarar verdiği iddia ediliyor. İşkenceyi görmezden gelen savcılık, işkenceye uğrayan Cihan Yeşil hakkında ‘Görevi Yaptırmamak İçin Direnme’ suçundan dava açtı. Hazırlanan iddianamede gardiyanların ‘zor kullanma yetkisine ilişkin sınırı aşmak suretiyle kasten yaralama’ yaptığı belirtilmesine rağmen gardiyanların işkence yapmadığının belirtilmesi, ‘Savcılık işkence olayını örtbas mı etmek istiyor?’ sorusunu akıllara getirdi” şeklinde haberimizi manşetten okuyucularımızla paylaşmıştık.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir