• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2299.224
  • ...
Ailede Mutluluğun Sırrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Rana Çeçen / Nisanur Dergisi
 
“Ey İnsanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana getirip) yayan Rabbinize karşı gelmekten sakının.” (Nisa /1)

İnsanoğlunun yaratılışına bir erkek (Âdem) ile başlamayı murad eden Yüce Yaratıcı, ondan da kendisiyle sükûna ve huzura kavuşacağı eşini (Havva`yı) yarattı. İnsanlık onlardan üreyip çoğaldı. Yeryüzündeki ilk ve en temel kurum aile oldu. Bu kurumun karı-koca ve çocuklardan oluşan bireylerinin dünya hayatındaki imtihan sürecinde her birine ayrı ayrı görev ve sorumluluk yüklenmiştir. Bu sorumluluğun bilincinde olup, gereğini yerine getiren fertler ve aileler, sağlıklı toplumların temelini oluştururlar. Bu aileler huzur ve mutluğun merkezi, aile yuvası da fertlerin dünyadaki cenneti olur.

Peki, neler yapılırsa aile, insanın dünyadaki cenneti olabilir?

Ayet ve hadisler incelendiğinde, bu konudaki emir ve tavsiyelerin ne sadece kadını ne de sadece erkeği yüceltmeyip, her ikisine de ayrı vazifeler yüklediği görülür.

Her şeyden önce şunun unutulmaması lazım ki; kadın ve erkeğin birbirleri üzerinde üstünlük kurmaya çalışmaları, sorunları çözmek yerine kördüğüm haline getirir. Allah-u Teâlâ`nın belirlediği sınırlar içinde kalmak, o hakları kullanmak herkese huzur ve mutluluk getirecektir. Kadın ya da erkek olmanın, Yüce Allah`ın katında başlı başına bir ayrıcalık ve üstünlük olmadığı bir hakikattir. Üstünlüğün ancak takvada olduğunu belirten Yüce Allah (CC), insanın fıtratına ve bünyesine göre sorumluluk yüklemiştir. Allah katında iman eden bir erkek, nasıl ki iman etmeyen bütün erkek ve kadınlardan üstün ise; iman eden bir kadın da iman etmeyen tüm kadın ve erkeklerden üstündür.

Bunun bilincinde ve farkında olarak, aile yuvalarının huzur ve mutluluğu için eşlere düşen görev ve sorumlulukları, Kur`an ayetleri ve hadisler ışığında değerlendirip uygulamaya çalışmak, dünya ve ahiret saadetine götürür. Çünkü ayetlere ve hadislere baktığımızda, yaklaşık 1500 yıl önce verilen emir ve tavsiyelerin, bugün hala canlılığını koruduğunu ve hiçbir beşeri sistem ve yasanın, onun üzerine kanunlar koyamadığı görülür. Çok çabuk hiddetlenip öfkelenen insan, ancak Allah rızasını ve ahreti düşündüğünde, nefsinin esaretinden kurtulup öfkesini yutabilir.

“Hiçbir mü`min erkek, hiçbir mü`min kadına buğzetmesin (kin ve öfke beslemesin). Zira erkek, kadının bir huyunu beğenmezse bile diğer huyundan hoşnut olur” (Müslim) diye buyurur Allah Resulü. Nitekim Allah Teâlâ Nisa Suresi 19.ayetin son kısmında “…(Kadınlarla) iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmadıysanız; belki bir şey hoşunuza gitmez ama Allah onda çok hayır kılar” buyurarak aile yuvasını mümkün oldukça devam ettirmenin, en ufak bir sorunda ayrılığa gitmemenin daha uygun olduğu vurgulanır.

Yine Resulullah (SAV) “Dikkatli olun! Kadınlara hayır ve iyilikle tavsiyede bulunun. Zira onlar sizin yanınızda ancak, sizin destek ve yardımcılarınızdır. Meğerki açık bir hayâsızlıkta bulunsunlar. O taktirde de yara bereye yol açmayacak biçimde dövün. İtaat edip (aile yuvasına sadakatle bağlı kalırlarsa) artık aleyhlerine yol aramayın” (Tirmizi) buyurur.

Resulullah`ın bu sözünü destekleyen, biraz daha açıklık getiren Nisa Suresi 34.ayeti kerimede Yüce Allah; “Erkekler kadınların koruyup kollayıcılarıdır. Çünkü Allah, insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)`dırlar. İyi kadınlar itaatkârdırlar. Allah`ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da gizliyi (kimse görmese de namuslarını) korurlar. (Evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdığını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın (bunlar fayda vermezse) (hafifçe) dövün. Eğer itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Şüphesiz Allah çok yücedir, çok büyüktür” buyurarak erkeklerin kadınların işlerini yürütmelerinden, ailenin geçimini temin etmelerinden dolayı “Kavvam” olduklarını belirtir.

Ve iyi kadınlar erkeklerin bu fedakârlığından dolayı, onlara...
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir