• DOLAR 32.371
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.29
  • ...
Rahat bir oruç için altın tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Sağlık

Ramazanın uzun yaz günlerine denk gelmesi nedeniyle uzmanlar oruç tutacak vatandaşlara beslenme uyarılarında bulunuyor. Sahurda yağlı, tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden kaçarak proteini bol ve lifli yiyecekler tüketerek rahat bir şekilde günü atlatacaklarını ifade ediyor.

MUTLAKA SAHURA KALKIN

Kayseri Erciyes Üniversitesi Hastanesi diyet uzmanlarından Zeynep Caferoğlu, Ramazan ayında beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken önemli noktaları şöyle özetledi: “Sahura mutlaka kalkılmalı. Sahur öğünü, bireyleri oruca hazırlayan en önemli öğündür. Bu yüzden uyanamama bahanesiyle kesinlikle atlanmamalıdır. Kan şekerinin dengeli gitmesi için sahur öğününe mutlaka kalkılmalı ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak, emilimi yavaş olup midede uzun süre kalacak besinler tercih edilmelidir.”

YEDİKLERİMİZE DİKKAT!

Zeynep Caferoğlu, “Sahurda çok yemek yerine daha yavaş sindirilen ve daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli yiyecekler tercih edilmelidir. Bu besinler; süt ürünleri, et çeşitleri, yumurta, sebze ve meyvelerdir.

Lifli yiyecekler tercih edilerek, Ramazanda en sık görülen sorunlardan biri olan kabızlık problemi de önlenebilmektedir. Beyaz undan yapılmış hamur işleri ve şekerli yiyeceklerden ise, insülin salgısını uyararak çabuk acıkmaya neden oldukları ve kabızlığı tetikledikleri için kaçınılmalıdır.

Ramazanda en sık görülen sağlık problemlerinden birisi olan reflüden korunmak için, çok yağlı yiyeceklerden (kızartma ve kavurmalar) ve çok baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden (tuzlu peynirler, zeytinler, turşu vb) uzak durulmalıdır. Ayrıca bu tarz yiyecekler çok fazla susamaya neden olacağı için uzun yaz günlerinde oruç tutmayı daha da güçleştirecektir.” diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir